Pet

Thursday, April 25, 2013

Sijil Simpanan Premium



http://www.mybsn.com.my/content.xhtml?contentId=345


http://www.mybsn.com.my/medias/Butt_LocationSPP_eng.gif


Inilah antara paparan Sijil Simpanan Premium.... hmmm dahulu aku ada juga beli sijil simpanan premium nie... Jumlah yang aku beli adalah RM500 dan jumlah yang aku dapat rebate kad kredit dalam RM100.

Alhamdulillah simpanan tersebut telah aku gunakan untuk bayar yuran guaman masa beli rumah sebanyak RM355 dan kos proses pinjaman perumahan perbendaharaan sebanyak RM100...  bakinya hari tu ada dalam MBB ku... tapi aku telah keluarkan RM100 untuk dapatkan  SUNTIKAN IMUNISASI TIFOID – UNTUK PENGENDALI MAKANAN. - Bayaran RM21.00 ... kalau kat swasta dia caj RM70.00 tapi sebenarnya kalau kat DBKL baru RM21.00 kan, bawa sekeping gambar dan datang pada waktu yang telah dijadualkan dan bertempat di di Tingkat 1, Jabatan Kesihatan & Alam Sekitar, DBKL, KM4, Jalan Cheras Kuala Lumpur.  Suntikan ini valid untuk tempoh 3 tahun. 

Ok, sekarang berbalik dengan Sijil Simpanan Premium nie. Hadiah yang ditawarkan memang cukup-cukup menarik, tapi aku tak pernah dapat. Katanya terdapat 44,573 hadiah ditawarkan setiap tahun kepada pemegang Sijil Simpanan Premium setiap tahun melalui cabutan bulanan ataupun cabutan khas. Cabutan tambahan akan dibuat berdasakan tempat SSP Localised Draws dan cabutan SSP Special Draw.

Cabutan Tambahan SSP
a) Cabutan berdasarkan Tempat
Sepanjang tahun terdapat 13 kali cabuatan jenis ini yang diadakan mengikut tempat. Cabutan ini akan diadakan sekali sebulan. Hanya pemegang sijil yang layak akan terlibat.

b) Cabutan SSP Khas
Cabutan ini akan diadakan pada hujung bulan Disember setiap tahun . Contohnya hujung Disember 2013. Hanya pemegang sijil dengan jumlah sijil berjumlah RM3,000 sebelum 25 Disember pada sesuatu tahun sahaja yang layak. Amaun minimum RM3000 ini hendaklah dikekalkan sehinggalah tarikh cabutan.

Mulai April 2013 pemegan Sijil Simpanan Premium akan menikmati perkongsian untuk iaitu Prinsip Mudharabah dengan nisbah keuntungan Pemegang Sijil kepada bank seperti di bawah

 Sijil Simpanan Premium (effective 16 April - 15 May 2013)
SSPProfit Sharing RatioIndicative Profit Rates
< RM5,0002:980.15%
Up To RM50,0003:970.21%
> RM50,0006.5:93.50.60%
Sijil Simpanan Premium Keluaran Khas (Special Edition SSP) mula dikeluarkan pada 16 April hingga 15 May 2013 dengan kadar perkongsian untung seperti dibawah. Namun terdapat syarat-syarat tertentu yang perlu dipatuhi untuk menikmati kadar tersebut.


Special Edition SSP (effective 16 April - 15 May 2013)
Special Edition SSPMinimum SavingsProfit Sharing RatioIndicative Profit Rates
6 MonthRM100025:752.00%
12 MonthRM300030:702.42%



Fakta SSP

  1. Hadiah cabutan SSP mestilah dituntut dalam tempoh 1 tahun tarikh cabutan.
  2. Keputusan cabutan akan disiarkan dalam surat khabar terpilih, papan kenyataan BSN dan laman sesawang BSN.
  3. Sijil Simpanan Premium  tidak boleh ditukar milik.
  4. Pemegang SPP masih layak untuk cabutan dalam tempoh 12 bulan drpd tarikh of his demise.
  5. Sijil boleh ditebus sepenuhnya atau sebahagian selepas 45 hari daripada tarikh SPP dikeluarkan.
  6. Simpanan adalah dijamin kerajaan.
  7. Semua hadiah adalah dikecualikan cukai pendapatan.
  8. Kesemua unit SPP adalah layak untuk cabutan bulanan, selagi ianya tidak dijual.
  9. Pemegang SPP dengan minimum simpanan RM4000 dan berumur 21 tahun dan keatas adalah layak memohon kad kredit BSN.



Terma dan Syarat SPP Edisi Khas 

Terma dan Syarat SPP serta panduan am


Kalau ada duit lebih aku nak beli lagilah SPP nie.... untuk target terdekat dah beli lah.... untuk target seterusnya yang tak tahu bila lagi nie... hmmm mungkin untuk simpanan bertarget sederhana seperti berikut mesti sesuai kan

  1. 2015 atau 2016 - untuk masuk rumah perlu sediakan RM1,500.00 untuk kos pelbagai 
  2. 2016 - pasang grill rumah Taman Dahlia aku tak pasti berapa kos sebenar tapi kena simpan dalam RM2000 atau RM3000.  
    1. Satu pintu utama 
    2. Satu beranda besar 
    3. Jendela bilik ada tiga
    4. Jendela bilik air 1
    5. Tempat basuh  kain 1 
  3. SPP Edisi Khas .... hmmm 45 hari baru leh tebus... menarik juga... 14 April sampai 15 Mei... 
    1. RM3000 * 2
    2. RM1000 * 4 
Ok aku dah ada sedikit maklumat berkaitan SPP.... masa untuk bertindak...
1. Telefon bank minta rebate mata kad kredit tukar kepada SPP.... BSN Happy Reward Redemption Program....


           
Ok... Special Rewards.. setiap 2,200 mata dapat RM10 @ seunit SPP. Gilalah.. punyalah susah nak kumpul point tu... RM1 menyamai 1 point. Kalau berbelanja di luar negara RM1 dapat 2 point. huh.... eyalah.

Itu saja buat kali ini.


Sumber ;

  1. www.mybsn.com.my
  2. www.dbkl.gov.my


No comments:

Post a Comment